Spectacol și o adevărată lecție de folclor oferită de Casa de Cultură Tecuci – FOTO

 

Vineri, 5 august 2022, începând cu ora 17, în Parcul „Alexandru Ioan Cuza”, Casa de Cultură din Tecuci a prezentat publicului tecucean și nu numai acestuia spectacolul muzical-coregrafic intitulat foarte ingenios „În grădina cu folclor”, aceasta cu trimitere și la faptul că spectacolul era oferit într-o adevărată grădină.  

 Deschizând ca de obicei spectacolul, prezentatorul Mihail Vasilache a început spunând „Muzica este tot ce se poate închipui mai perfect mai desăvârșit și mai variat  în ceea ce privește plăsmuirea artistică iar puterea sa expresivă este nebănuit de mare. Fiecare cântec popular este modul autentic al perfecțiunii artistice la cel mai înalt grad. Folclorul ne-a fost întotdeauna aproape iar importanta lui este majoră pentru noi, românii. Trebuie consemnat faptul că puține popoare au o astfel de diversitate interpretativă și muzicală, noi având importante nume de adevărată rezonanță folclorică. Folclorul înseamnă cultură, iar cultura înseamnă continuitate”, a încheiat prezentatorul frumoasa lui introducere.  

Spectacolul a fost deschis de micuțul și talentatul interpret Nikolas Ghiorghiu cu piesa „Asta-i sârbă moldoveană” după care a urmat Elena Lupu cu piesa „Vino Leană” și Ilaria Bejan cu piesa „Bade, bade și iar bade”, după care Cristina Tonu a ținut să ne spună prin cântec că „E  sărbătoare și răsună muzica”.  

Interpreta Elena Tulearcă, pregătită de prof. Mircea Călianu, ne-a prezentat două piese după care Alexandra Gavrilă ne-a cântat despre „Vatra strămoșească”, în timp ce Alina Bărgăuan ne-a prezentat piesele „Foaie verde măr rotat” și „M-oi duce și eu la joc!”. Am înregistrat în continuare și un debut pe scena tecuceană, respectiv Simona Rugină care a ținut să ne mai spună că a mai avut apariții la diferite evenimente private.  

 Cireașa de pe tort, cum se spune, a reprezentat-o apariția celor 12 dansatori ai Grupului „Altița”, grup constituit la Casa de Cultură din Tecuci, îndrumat și pregătit cu mult profesionalism de coregrafa Nicoleta Cucoaneș și format din elevi de la CNCH și CNSH din Tecuci. Este unul din grupurile artistice  foarte apreciate în peisajul local, județean, național și chiar european, renumit fiind prin păstrarea și conservarea jocului și costumației populare dar și pentru autenticitatea prestației de înalta ținută artistică. Grupul a fost prezent la numeroase emisiuni televizate, la Etno TV, Alfa TV,  Favorit TV și altele. A obținut numeroase premii la concursurile la care a participat, iar luna aceasta, mai exact între 19 și 22 august, va fi prezent la un important concurs folcloric la Praga. 

Să enumerăm doar câteva din premiile obținute de acest grup – Premii importante la Festivalul Național „Cânta de răsună lunca” de la Tecuci, Premiul I la Festivalul Național „Pe-o gură de rai”, Focșani 2016 și 2017, Premiul la Festivalul internațional „Nufărul Alb” Cahul – R. Moldova 2017, Premiul I la Festivalul Național „Lina Chiralina” Brăila 2017 și premii la Festivalul Internațional „Dobroge mândră grădină”, Constanța 2019 și 2021.  

În fața publicului, la rugămintea prezentatorului, grupul s-a prezentat, aflând numele acestora: Denisa, Marin, Denisa, Elena, Ciprian, Andrei, Diana, Bianca, Alexandra, Angel, Roberta și Bogdan. Îi felicităm pe toți și le urăm mult succes în continuare!   

 În final, am avut marea plăcere să urmărim un frumos și reușit recital al unei vechi colaboratoare a Casei de Cultură – Geta Rotaru, crescută, ridicată și formată profesional aici și care nu poate uita acest lucru. Ea a reprezentat cu cinste orașul nostru la diferite competiții la care a participat. Acum, după ce a terminat liceul și apoi Academia de Științe Economice București, lucrează la o unitate în capitală și s-a învoit de la serviciu pentru a participa la acest spectacol. Ea ne-a prezentat piesele „Hei, hei Bădie”, „Du-te bade de te-nsoară” și a încheiat cu frumoasa piesă „Eu cu drag aș mai cânta” . Solista ne-a promis și un interviu care va apare în Ziarul Tecucean. Oricum, îi mulțumim pentru faptul că nu a uitat de orașul și colectivul care a format-o. Vorbind de colectiv, să menționăm faptul că la spectacol am remarcat prezența întregului colectiv al Casei de cultură în frunte cu managerul Cristian Călugăru și economist Laura Hobincu. Am remarcat și prezența unor reprezentanți ai Poliției Locale care au supravegheat această acțiune.  

Să consemnăm faptul că pregătirea muzicală a spectacolului a fost asigurată de profesorul Claudiu Vișan iar partea coregrafică de Nicoleta Cucoaneș.  

Prezentatorul Mihail Vasilache, a ținut de câteva ori să mulțumească și Serviciului – Totul Verde – din cadrul Primăriei, care asigura curățenia în parcuri și a permis ca acest spectacol să se desfășoare în Parcul central.  

Tuturor acestora, felicitări și mulțumiri!  

 

Iancu Aizic