Cu epigrama la raport

 

Vineri, 25 octombrie, sala „Alexandru Mironescu” a Casei de cultură din Tecuci a găzduit o nouă ședință de lucru a Cenaclului literar „Calistrat Hogaș”.

Poetul Dan Vîţă spune că îl vom asculta pe poetul și scriitorul Iulian Bostan, citind din creațiile lui. Iulian Bostan este născut la Gohor la 11 iunie 1949, a urmat liceul la Bârlad și apoi Școala Liceală de Meteorologie și Hidrologie din Arad, lucrând până la pensionare la Stația Meteo din Galați. Este membru al Cenaclului gălățean „Verva”, dar și fondator al Uniunii Epigramiştilor din România. Este deținător a numeroase premii și Diplome de merit.

 Are scoase de sub tipar două volume: „Dulce amar’” în 2008 și „Iubirea fulgului de nea” în 2009.

Iulian Bostan începe cu lectura în proză „Sunt o vedetă”, urmată de „Legenda batonului de salam”, fabula „Misionarul”, poezia „Supliciul”, proza „Prinț și cerșetor”, parodia după Minulescu „Romanță bătrânului cizmar”, iar după Topârceanu „Vara la oraș”. A recitat poezia „Patrupedul” și sonetul  „Vedetă”.

 Primul care a trecut la analiza textelor prezentate a fost poetul Adrian Răcaru care ne-a citit unele lucrări ale autorului de azi apărute în volumul „Reporter în regatul epigramei” de Constantin Tudorache. Iulian Bostan revine, acum, în preajma alegerilor, cu reușita epigramă „Eu cu cine votez”. Adrian Răcaru propune ca și alte ședințe de cenaclu să cuprindă sesiuni de epigrame, urmând ca cele mai bune să fie premiate, propunerea fiind acceptată.

Aprecieri asupra tuturor textelor prezentate au venit și de la poetul epigramist Aurel Scarlat şi de la prof. scriitor Constantin Oancă.

 Poetul Marin Mârza apreciază povestioarele, asemănându-l la scris și exprimare cu un alt îndrăgit om al condeiului gălățean, Teodor Parapiru. Poeziile acestuia, continuă poetul Mârza, demonstrează o adevărată naturalețe, apreciind în mod deosebit lucrarea care nu a avut în conținut nici un verb.

Subsemnatul intervine spunând că îl apreciază pe invitatul de azi încă din vremea când acesta colabora la un ziar gălăţean, având  un loc special în cadrul suplimentului umoristic ce apărea sâmbătă și se intitula „Buzunar’’. Îl stimează și mai mult pentru faptul că nu vine din lumea literelor, el fiind de profesie meteorolog.

 Invitat să ia cuvântul, Iulian Bostan mulțumește pentru toate aprecierile și spune: „Am căutat și caut în continuare să nu îmi depășesc limitele”’. Acest lucru l-a făcut pe președintele cenaclului, să-i acorde o notă în plus pentru sinceritatea demonstrată, amintind apoi și de debutul marelui poet Marin Sorescu prin lucrarea „Singur printre poeți”.

O ultimă caracterizare a lectorului a fost făcută cu multă subtilitate, de poetul Adrian Răcaru, considerându-l pe Iulian Bostan „un fel de Ion Pribeagu”.

În final, să consemnăm faptul că pe lângă cei ce au apreciat lecturile prin luări la cuvânt, la ședință au mai fost prezenți: Vasile Sevastre Ghican, Cătălin Dumitrescu, Mihai Ştefaniu, Monica Manole, Mihaela Gudană, Ionică Răileanu, Dorina Vârlan și Violeta Mândru, secretara cenaclului.

 

Iancu Aizic