Vernisajul unei frumoase expoziții de acuarelă la Muzeul tecucean – FOTO

  

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a organizat astăzi, 11 mai, în parteneriat cu Institutul Hispano-Român din Castellon – Spania, vernisajul expoziției de acuarelă „Amintiri din viitor” aparținând pictorului Tiberiu Mateescu.  

La eveniment au participat elevi, profesori, oameni de cultură, iubitori de frumos. Prezentarea artistului și a lucrărilor a fost făcută de directorul Muzeului, Daniel Dojan, prof. Constantin Ilaș de la Școala Gimnazială „Iorgu Iordan” Tecuci  și pictorul Mircea Cojocaru.  

Expoziția cuprinde 20 tablouri de diferite mărimi, acestea putând fi rezervate de public pentru achiziționare, prețurile variind de la 75 la 200 de euro. 

 Conform managerului Daniel Dojan, în prezentarea făcută, „Tiberiu Mateescu s-a născut la Târgoviște în 1987, este un om îndrăgostit de natură, muzică și pictură. A absolvit Facultatea de Design în Castellón de la Plana, unde locuiește și în prezent. În prezent se află pe parcursul unui drum al creației artistice, al experimentării, al descoperirilor și al expozițiilor de pictură. Încă din anul 2013 a participat la diferite expoziții împreună cu alți artiști dar și la expoziții personale, în diferite orașe în Spania – Castellón, Benicassim, Sevilla, Madrid- în Franța, Italia și desigur România.  

Este membru al Asociației Acuareliștilor Români alături de care a participat la diferite festivaluri dedicate picturii în acuarelă (în Italia). Este îndrăgostit de natură, de pădurile din România, de muzica și gastronomia ei, și speră să-și viziteze din ce în ce mai des țara natală. Prin muzică și pictură se pot comunica stări, senzații, sentimente, se pot vindeca răni, și asta pentru că muzica și pictura ajung acolo unde cuvintele nu pot ajunge”. A dat citire și mesajului primit de la Manuel Păduraru – reprezentantul Institutului Hispano-Român din Castellon – Spania, acesta neputând fi prezent fizic la vernisaj.  

 Profesorul Constantin Ilaș a vorbit despre picturile în acuarelă expuse și tehnica de lucru a pictorului Tiberiu Mateescu: „Acuarela este o tehnică de pictură, un material pregătit pe niște pigmenți foarte fini, pigmenți ce nu au o putere mare de acoperire. De aceea sunt necesare mai multe straturi suprapuse de aceeași culoare, pentru a obține o suprafață perfect acoperită. Neavând o culoare mare de acoperire ele nu se amestecă cu alb. În obținerea tonurilor, de la închis la deschis se folosește din ce în ce mai multă apă pentru tonuri foarte deschise și după deschidere vedeți că acolo unde artistul dorește să lase suprafața albă practic hârtia este neacoperită pentru zonele de luminozitate, pentru accente. Multă vreme acuarela a fost utilizată de pictori pentru faza premergătoare lucrărilor atunci când ieșeau în natură să realizeze niște schițe sau pentru suprafețele de alăturare, gândind cum vor fi alăturate/suprapuse în lucrarea finală. Există artiști acuareliști foarte apreciați, așa cum este și dl. Mateescu și este o tehnică grea de lucru, o tehnică care necesită foarte multă experiență, siguranță în obținerea acestor tonuri, a nuanțelor amestecate. Nu sunt permise prea multe amestecuri sau reveniri pe suprafață, pentru că se lucrează pe suport de hârtie ușor aspru, asemănător cu sugativa și necesită multă îndemânare, pricepere, mult exercițiu. După cum vedeți, dl Mateescu dă dovadă de această pricepere în exprimarea sa plastică, are studii serioase în domeniu făcute în Spania, stăpânește desenul tehnic foarte bine. 

 Este vorba despre redarea perspectivei în peisajul urban pe care îl vedeți, în construcția formelor pe care le reprezintă. În același timp este un pictor bun, utilizând culoarea într-o manieră cu totul deosebită. În arta dumnealui se suprapun foarte bine cele două elemente de bază, și desenul și culoarea într-o manieră deosebită. Am remarcat în peisajele marine o cromatică specială, cu o acuratețe a lucrării, cu mare sensibilitate. 

Sunteți un pictor al senzației și al reprezentării, lucrările sunt bine realizate și construcția corectă”, a menționat printre altele prof. Ilaș, felicitându-l pe pictorul Tiberiu Mateescu. 

Aprecieri au venit și din partea pictorului tecucean Mircea Cojocaru care a precizat că lucrările acestui vernisaj depășesc pe mulți dintre pictorii profesioniști. 

 O ultimă pictură, efectuată de curând reprezintă mâna, fiind efectuată după lucrarea sculptorului tecucean Dan Mateescu, ca un omagiu adus artistului nostru local. 

Pictorul Tiberiu Mateescu a mulțumit tuturor participanților, organizatorilor acestui eveniment derulat la Tecuci, spunând că pictura face să vibreze ceva în fiecare dintre noi, chiar dacă arta în ziua de azi este mai complicat de făcut, găsit și văzut. 

Expoziția are două tematici diferite, una cu peisaj urban și cealaltă cu peisaj marin. Va putea fi vizitată în perioada mai – iulie 2023, iar tablourile pot fi achiziționate de către doritori, intrarea fiind gratuită.