Soft Skills For A Better Life – Proiect Erasmus la Şcoala Elena Doamna

 

Abordarea STEM – O prioritate pentru Şcoala Gimnazială Elena Doamna, Tecuci prin Proiectul Erasmus+ KA229  Soft Skills For A Better Life

Școala Gimnazială Elena Doamna, o școala cu tradiție în proiectele internaționale eTwinning și Erasmus continuă drumul spre inovare și schimbare a abordării în predare- învățare, folosind abordarea STEM. Acestă  nouă abordare transdisciplinară este menită a-i ajuta pe elevi să înțeleagă fapte, evenimente și fenomene din jurul lor printr-o abordare experiențială și integrată.

 Noutatea unuia dintre proiectele  aflate în derulare de la 1 septembrie 2019, Soft Skills For a Better Life, vizează dezvoltarea inteligenței emoționale ca o capacitate de a citi propria lume interioară și cea a celorlalți, dezvoltarea gândirii critice definită drept calitate interiorizată, dezvoltarea  abilități și a capacității  de a aplica gândirea critică, creativitatea și colaborarea, folosirea  activităților  STEAM pentru rezolvarea problemelor în situațiile din viața de zi cu zi. Activitățile planificate vor încuraja, de asemenea copiii să-și exprime sentimentele și emoțiile într-un mediu și mod adecvat.

Coordonatorul proiectului este Direzione Didattica Statale 3° Circolo Luigi Pirandello din localitatea Bagheria – Italia şi scolile partenere sunt: România – Şcoala Gimnazială Elena Doamna, Osnovna skola Brodarica-  Croaţia, Hatos Ferenc Általános Iskola és Alapfoku Müvészeti Iskola –  Ungaria, Scuola statale italiana din Madrid, Spain.

 În perioada 2-5 decembrie 2019 profesorii și elevii din Școala noastră au primit vizita a 11 profesori din școlile partenere. Tema Mobilității fiind „Abordarea STEM în invățământul primar”, încă din prima zi invitații au participat la activități susținute de profesorii din scoala noastră cu experință  în abordarea STEM.

Învățătorii din școală și partenerii din proiect au participat la un curs de formare privind abordarea STEM în învățămantul primar, susținut de Andreia Petcu, Asociaţia Learning by Teaching, Bucureşti.

 În cadrul Mobilitații, profesorii au participat şi la un Training de formare pentru platforma eTwinning susținut de Ambasador eTwinning Paola Arduini, profesor la Scoala Italiana din Madrid. Planificarea și detalierea activităților din perioada decembrie 2019 – martie 2020 a fost  susținută de către coordonatoarea proiectului Ambasador eTwinning din Italia, Loredana Messineo.

Activitățile ce urmează, se vor baza pe lectură, rezolvarea de probleme, dezvoltarea gândirii critice și transpunere în realitate a soluțiilor de rezolvare a problemelor şi situațiilor identificate în texte. 

 Prin poveștile pe care le propunem  elevilor le arătăm  o modalitate sigură de a explora lumea, de a descoperi  conflictul dintre bine și rău și să își dezvolte respectul de sine. Dar asta nu este tot, poveștile inspiră de asemenea curiozitate, creativitate și rezolvarea problemelor, făcându-le o potrivire naturală pentru STEAM (STEM + arte) și Storytelling.

Un moment important din cadrul mobilităţii a fost participarea tuturor invitaților la Cercul Metodic al Responsabililor pentru Proiecte Internaţionale din Cercul Metodic Tecuci, coordonat de inspector Măzăroaie Violeta.

 Invitații, primiți cu cântece și dansuri de elevii talentați ai şcolii noastre, au participat apoi la activitatea „Impactul proiectelor Erasmus  asupra elevilor”, o temă amplu prezentată de parteneri, toți  cu experiență în implementarea acestor proiecte. Împărtășirea experințelor pozitive din fiecare școală a oferit noi idei invitaților și încredere de a aplica pentru granturi Erasmus. Evenimentul a cuprins și un workshop de formare pentru Depunerea aplicaţiilor pentru Şcoala eTwinning 2020-2021.

Preocupați permanent de formarea proprie dar și cea a elevilor, profesorii din Școala Gimanzială Elena Doamna, sunt implicaţi  în activități inovative și creative, menite să dezvolte inteligenta emoțională, să formeze competențe noi elevilor, necesare integrării active și adaptării cu ușurință oricărei  activități din viața lor.

 

Prof. Adriana Lefter