Poezia Toamnei – Expoziție foto realizată de Ștefan Andronache

 

Biblioteca municipală „Ștefan Petică”, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Tecuci, a organizat joi, 9 noiembrie 2023, la Galeria Helios, un nou vernisaj de expoziție realizat de profesorul – artist foto Ștefan Andronache. Expoziția poartă titlul „Poezia toamnei – Atmosfera, lumina și vibrație”, fiind realizată cu sprijinul firmei Graphotek Expres Tecuci.

Până la începerea vernisajului am vizionat atent cele 30 de tablouri expuse, rămânând impresionat de frumusețea multora din ele dar cu un plus pentru cele intitulate – Diagonala înfrumusețează, De sub coroana stejarului, Paleta arțarului, Umbre pe covor de frunze, Podoabe de aur, Partitura toamnei, Tata și fiul, Rătăciți prin pădure, Sfârșit de octombrie, Amprente de pastel de toamnă și altele.

Manifestarea a fost deschisă de bibliotecara Lizeta Rarinca, înlocuitoare a directoarei Daniela Grigoraș. Aceasta începe prin a adresa mulțumiri publicului prezent în această frumoasă zi de toamnă târzie. Continuă, spunând că este de fiecare dată emoționată atunci când profesorul Ștefan Andronache alege Galeria Helios a bibliotecii că spațiu expozițional: „Domnul Ștefan Andronache a fost mulți ani director al acestei unități și noi toți de aici trebuie să-i mulțumim pentru tot ce a făcut și pentru că revine aici cu drag. Mai trebuie să-i mulțumim pentru faptul că ne-a ajutat să desăvârșim tainele muncii de bibliotecar”. Vorbind de profesorul Andronache aflăm că este absolvent al Facultății de Filologie din București și apoi a urmat cursuri de inițiere în domeniul fotografiei dar și a filmului la Casa de Cultură Tecuci. Este membru al Asociației Artiștilor fotografi din România și a câștigat numeroase premii la concursurile la care a participat. În septembrie 2008 a obținut un important premiu la Oradea fiind distins cu Mențiunea de Onoare pentru fotografia „Rugăciune”. Apoi, în anul 2010, a obținut medalia de bronz la Salonul Internațional al artiștilor fotografi. A organizat până acum 20 de expoziții personale din care remarcăm pe cele cu titlurile – Vibrație și culoare, Ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, Univers Eminescian și altele.

Primul vorbitor cu referire la expoziție a fost artistul fotograf Valeriu Precupanu care a început prin a depăna frumoase amintiri din excursiile de lucru și documentare efectuate împreună cu Ștefan Andronache și apoi și cu părintele Constantin Velicu, un alt mare iubitor de fotografie și filmări. Ne amintește de excursia din Dobrogea din anul 2006, de frumoasele câmpii cu maci și de lanurile de grâu. Se oprește la excursia de la Jurilovca dar și la cea de pe Valea Siretului. Apoi, remarcă faptul că în această expoziție domină Galbenul, care dă mereu lumina toamnei. Menționează că, în general, „Arborele este pentru Ștefan Andronache un adevărat lait-motiv”.

 În continuare, a luat cuvântul părintele Constantin Velicu, amintind momentul 1975 când l-a cunoscut pe Ștefan Andronache, căutând o carte mai specială și care se elibera doar cu aprobarea directorului – acesta fiind Ștefan Andronache. Au vorbit apoi de fotografie în general și astfel s-au apropiat foarte mult. În anul 2004 și părintele Velicu a devenit membru al Fotoclubului Român. Povestește apoi de drumețiile făcute împreună în zona Poiana.

A luat apoi cuvântul pictorul Mircea Cojocaru care începe prin a ne spune că îl leagă o veche și puternică prietenie cu artistul foto Ștefan Andronache, diminețile, în general, bând cafelele împreună. Vorbește și de prietenia și colaborarea cu părintele Velicu: „În final, doresc să spun în premieră că dacă acum avem o expoziție dedicată toamnei, în februarie vom avea una dedicată iernii”.

Jurnalistul Tănase Dănăilă precizează că a hoinărit mult timp împreună cu Ștefan Andronache pentru realizarea de fotografii, subliniind faptul că „Fotografia ne demonstrează că frumusețea se află în ochii privitorului și în general, fotografiile trebuie să fie mângâiate cu privirea. Aici, în această expoziție, totul e autumnal și de aceea pot spune și eu – Parcă, niciodată toamna nu fu mai frumoasă ca acum!”.

 A fost apoi rândul să ia cuvântul autorul expoziției, profesorul Ștefan Andronache, care începe prin a mulțumi tuturor pentru frumoasele cuvinte ce i-au fost adresate. Ne povestește de frumoasele locuri pe care le-a colindat și pe care le îndrăgește, pe unele revăzându-le cu drag și de câte cinci ori pe an. Parcurge kilometri întregi pentru realizarea unei fotografii cât mai performantă și, mai ales, autentică. Vorbind de toamna și frumusețea ei, ne spune că deține cam 800 de fotografii cu această temă. Mulțumește în final patronului firmei Graphotek – Viorel Susanu pentru sprijinul și sponsorizarea expoziției.

Artista plastică Iulia Bâra Gaciu amintește de sprijinul ce l-a primit permanent de la profesorul Ștefan Andronache în realizarea a două expoziții personale.

A urmat la cuvânt profesorul Virgil Pavel care ne spune că prin realizările profesionistului Ștefan Andronache, putem intra cu toții în lumea frumosului: „El ne aduce mereu bucuria în sufletele noastre și noi, privitorii, dorim să fim în continuare răsfățați cu astfel de expoziții minunate”.

 Am urmărit în continuare proiecția video intitulată „Poezia toamnei”, un film excelent realizat de profesorul Andronache cu tablouri care vorbeau parcă singure.

Menționăm faptul că marea majoritate a fotografiilor sunt realizate în zona Munteni, Poiana, Țepu, Buciumeni și zona Nicorești.

Expoziția rămâne deschisă până la data de 28 noiembrie 2023.

Să consemnăm că am avut parte de un public numeros, select, din care nu au lipsit reprezentanții Casei de Cultură, ai Muzeului, preoții Gheorghe Joghiu și Stelian Chirvase, directoarea CNSH Eugenia Olariu și mulți alții.

Felicitări organizatorilor și mult succes în continuare artistului fotograf Ștefan Andronache!

 

Iancu Aizic