Redeschiderea activității Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci  

  

După o întrerupere cauzată de sărbătorile de iarnă, Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” din Tecuci, condus de poetul Dan Vîță, a avut joi, 18 ianuarie 2024, în Sala „Alexandru Mironescu”, prima ședință de lucru din acest an. 

 Deschizând activitatea, poetul Dan Vîță l-a rugat pe managerul Casei de Cultură, Cristian Gabriel Călugăru, să deschidă această primă ședință. Managerul a început prin a ura un călduros „Bun venit” și în acest an în Casa de Cultură, asigurându-ne de sprijinul conducerii. Ne invită apoi, pe data de 12 februarie 2024, la deschiderea celei de a III-a ediții a Salonului de carte „Libris Tecuci” care va avea loc tot în această sală și continuă prin a ne informa de o altă manifestare dedicată poeziei. Ne vorbește și de lansarea unei noi cărți a profesorului Virgil Pavel, dedicată doctorului – poet tecucean Ion Jan Hurjui, lansare care va avea loc mai întâi la Iași, se pare pe data de 31 ianuarie 2024, și apoi la Tecuci. Amintește apoi și de o altă manifestare, pe data de 14 februarie 2024, cu ocazia împlinirii a 101 ani a veteranului de război Gheorghe Arhip. 

 Revenind la calitatea de moderator, Dan Vîță ne vorbește de modalitatea îmbunătățirii activități cenaclului prin stabilirea din timp a unui calendar cu membrii cenaclului care vor lectura din lucrările lor, dar și alte metode de eficientizarea activităților cenaclului literar. Ne informează apoi că în luna februarie 2024 se încearcă organizarea unei ședințe de lucru cu poeții tecuceni, dar și invitați gălățeni, care să prezinte poezii de dragoste, activitate care nu va fi considerată ședință de lucru a cenaclului ci un supliment dedicat Zilei Îndrăgostiților. Intervine poeta – scriitoare Violeta – Daniela Copăceanu – fostă Mândru, secretară a cenaclului, care propune desfășurarea ședințelor tot joia, dar din două în două săptămâni, indiferent dacă vreun membru și-a anunțat citirea din lucrările lui sau vor citi mai mulți membrii. 

Intervine și poetul Ionică Răileanu cerând lămuriri cu stadiul noii societăți literare tecucene la care se lucrează de mai mult timp, poetul Dan Vîță venind cu lămuririle necesare. Poetul Tănase Dănăilă propune o ședință de lucru de evocare a scriitorilor și poeților tecuceni de prin anii 1960 – 2000, pentru ca aceștia să nu fie dați uitării. În continuare, Daniela – Violeta Copăceanu propune inițierea unui concurs de lucrări și în proză ale elevilor școlilor și liceelor tecucene, lucrări care să le dezvolte dorința de lectură și de scriere. 

 Violeta – Daniela Copăceanu a menționat că de această dată va fi  doar o ședință de deschidere și va lectura din lucrările ei poetice. A început cu prima poezie intitulată „Previziune” apoi „O poezie fără titlu”, „Pe aleile parcului”, „Ultima filă”, „Trece un om”, „O dimineață”, „Seara”, „La fel ca ieri”, „Să mergem mai departe” și „Efectul după fluture”. 

Primul vorbitor care a trecut la analiza textelor audiate a fost pictorul – poet Mircea Cojocaru, cel care spune că poeziile audiate sunt considerate, pe drept cuvânt, scrise cu o mare pasiune, de o femeie. Este o poezie sensibilă, așa cum este și autoarea, având foarte multe calități din care punem în prim plan sensibilitatea, filosofia și mai ales, frumusețea. 

 Poetul Constantin Oancă apreciază poeziile audiate și ne spune că poeziile sunt dominate de multă sensibilitate, făcând uneori risipă de cuvinte și sentimente: „Prin poeziile acestea, vedem în autoare un suflet bun, blând. O felicit pentru tot și mai ales pentru puritatea lucrărilor prezentate”. 

Tănase Dănăilă spune că prin lucrări, autoarea a dovedit multă imaginație și mai ales multe idei poetice dar, personal consideră în lucrări, o alunecare ușoară spre proză. 

Poeta Eleonora Stamate apreciază toate poeziile audiate și o consideră „o adevărată prozatoare care face și poezie filosofică, poezia adresându-se direct sufletelor”. 

Poetul Adrian Răcaru apreciază lucrările audiate, remarcând faptul că fiecare poezie vine cu o nouă poveste plăcută. Apreciază în special versurile din poezia „Tăcerea unui om” . 

Intervenind în discuție, poeta ne mărturisește că, într-adevăr, se simte mai bine și mai în largul ei, în lucrările în proză. 

Profesorul scriitor Săndel Stamate apreciază bogăția și diversitatea temelor alese de poetă, subliniind faptul că proza se deosebește de poezie mai ales prin ritm. 

 Poetul profesor epigramist Aurel Scarlat, după ce începe cu o reușită epigramă adresată autoarei, continuă zicând că, în general, este adeptul versului clasic. Apreciază în special poezia „Dimineața” și continuă prin a spune că textele audiate sunt în fapt niște confesiuni reușite, încheind cu „E bine să nu dispară copilăria din noi, niciodată!”. 

Profesorul scriitor Virgil Pavel precizează că o cunoaște de mult timp pe autoare. Am fost mereu adeptul culorii „Violet” dar și a doamnelor care poartă acest frumos nume. Apreciază toate poeziile audiate și ne spune că este foarte bucuros pentru că a fost acceptat în cenaclul literar și acum face parte cu mândrie din această frumoasă familie literară. 

O analiză foarte atentă a tuturor poeziilor audiate a fost făcută de poetul Dan Vîță, oprindu-se în special, la frumosul vers „Tu ești realitatea din mine”. 

A urmat la cuvânt scriitorul profesor Ionel Necula, apreciind poeziile ascultate și venind cu interesante sfaturi pentru îmbunătățirea calității exprimării în poezie. 

Poeta Daniela – Violeta Copăceanu a mulțumit tuturor pentru sfaturile ce i-au fost adresate. 

 În final, prof. Virgil Pavel a lecturat, în premieră, un pasaj din noua carte intitulată „Un om între două lumi” – dedicată profesorului poet tecucean – ieșean Ion Jan Hurjui, având prefața semnată de un alt tecucean, profesor doct. universitar Doru Scărlătescu. 

La întâlnire a fost prezent un alt poet membru al cenaclului – directorul Radio Tecuci Cristian Pohrib, cel care ne-a anunțat ieșirea de sub tipar a noii lui cărți „Cartea sfâșierii”. De asemenea, a menționat că la prima ședință de cenaclu, din 1 februarie 2024, va lectura din lucrările lui. 

Apreciem reușita acestei sedințe de cenaclu și o felicităm pe Violeta pentru tot ce face, urându-i mult succes în continuare în toate domeniile! 

 

Iancu Aizic